siipisurffaus

on tuulessa surffaamista siiven voimalla vedessä tai jäällä.

siipissurffaus

siipisurffauksessa (wing foiling) ajetaan siiven tuottaman vedon avulla kuten purjelautailussa purjeen kanssa, mutta siipi on vapaasti käsissä ja helpompi hallita. Siipiä on ollut talvikäytössä ja pitkään kite wing nimellä, mutta uudet ilmatäytteiset siivet ovat käyttökelpoisempia vedessä. Ne kelluvat ja ovat kevyitä.

Vedessä käytetään foil-lautaa (kantosiipi) ja opetellessa voi käyttää myös SUP-lautaa, jossa on keskievä tai muuten hyvin sivupitoa. Talvella laskettelusukset, lumilauta tai retkiluistimet toimivat siiven kanssa.

Siipiä on eri kokoisia ja siipi valitaan oman painon ja tuule voimakkuuden mukaan. Yleissiipi on yleensä noin 5-6m2, mikä toimii kevyissäkin tuulissa.

Käytettäviä foil-lautoja on eri kokoa pienemmät eivät täysin kannata surffaajan painoa, mutta yleisesti käytetään lautaa, jonka päällä voi seisoa paikallaankin. Kantosiiven koko valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Isompi ja hitaassa nopeudessa kantoon nostava siipi toimii paremmin opetellessa ja kevyessä kelissä. Taitojen kehittyessä voi haluta nopeampaa tai kääntyvämpää siipeä, jonka kanssa vaaditaan kuitenkin enemmän taitoa hyödyntää siiven voima etenkin lähdössä.

 

Siiven kanssa laudalla liikkeelle lähtö tapahtuu yleensä polviltaan laudalla ja pitämällä siipeä niin, että se saa tuulesta vetoa. Kun lauta alkaa liikkua, vakauttaa se lautaa ja voidaan siiven avulla nousta seisomaan. Sen jälkeen etenkin kevyemmässä tuulessa pumpataan siivellä lisää voimaa, että vauhti kiihtyy tarpeeksi, että foil-lauta nousee vedestä kantosiiven varaan. Kun mennään kantosiiven varassa, tuntuu kuin leijuttaisiin veden päällä, koska lauta kulkee matalien aaltojen yli ja siiven veto on käsissä yllättävän kevyt kovemmallakin tuulella.

Kääntyminen tehdään yleensä jiippaamalla alatuulen kautta, jolloin voidaan pitää vauhti yllä.

Talvella suksilla tai luistimilla liikkeelle pääsee hyvin helposti vain kääntämällä siipeä kummallakin kädellä niin, että se ottaa tuulta ja ollaan liikkeellä. Talvella siiven käytön oppii erittäin nopeasti vaikka kokeneemman vinkit ovat erittäin hyödylliset.

Kesällä siiven käsittely on myös kohtuu helppoa, mutta laudalla kantosiiven varassa ajaminen vaatii harjoittelua, että oppii oikean painopisteen laudalla.

Siivellä päästään nousemaan tuulessa tai pudottelemaan sivumyötäiseen.

Siiven ja foil-laudan avulla voi myös surffata maininkeja ja murtuvia aaltoja. Siivellä otetaan vauhti, että päästään aallolle. Kun aalto alkaa kuljettaa foil-lautaa, asetetaan siipi neutraaliin asemaan, jossa se ei vedä ja aallossa liikutaan vain aallon voimalla laskien aaltoa alaspäin. Aalloissa voi kääntyillä ja surffata.

Surffauksen lisäksi voidaan tehdä tasaisestakin vedestä hyppyjä ja jopa voltteja. Siipisurffaus on lajina vielä nuori ja koko ajan tulee uusia temppuja.

Kesällä ja jäisellä pinnalla siivellä ajo on aika kevyttä vaikka siipi olisi vain käsien varassa. Siivellä taitava harrastaja pääsee liikkeelle jopa 3m/s tuulessa, mutta yleisesti noin 4-5m/s ja sitä kovemmat tuulet toimivat. Talvella luminen pinta lisää kitkaa tekee ajosta huomattavasti raskaampaa ja vaatii kovan tuulen.

välineet

Harrastamiseen tarvitaan kesällä siipi, pumppu ja lauta kantosiivellä. Kelluntaliivien ja suojaavan kypärän käyttämistä suositellaan. Myös SUP lauta, jossa esim. keskievä sivupitoa parantamaan toimii harjoitellessa. Talvella siiven kanssa toimivat laskettelusukset, lumilauta ja retkiluistimet pinnan mukaan. Sama siipi toimii niin kesällä kuin talvellakin.