leijalautailu

on surffaamista leijan voimalla vedessä tai lumella.

Leijalautailu

Leijalautailussa (kiteboarding) liikutaan vapaasti tuulen voimalla vetoleijan vetämänä käyttäen leijalautaa, lainelautaa tai foil-lautaa (kantosiipi). 

Leijalautailun kehitys alkoi stunteista  vesisuksilla leijan vetämänä ja on siitä kehittynyt nykyiseen muotoonsa. Vesisukset on unohdettu ja siirrytty paljon toimivampaan leijalautaan. Leijan avulla pystyy luovimaan vastatuuleen, joten retkiltä pääsee helposti myös takaisin lähtöpaikkaan.

Leijan avulla voidaan tehdä myös erilaisia temppuja, joista näyttävimpinä korkeat hypyt. Hypyissä leijan noste ohjataan niin, että se nostaa leijalautailijan ilmaan ja kantaa pehmeästi alas. Korkeiden hyppyjen lisäksi voi tehdä samoja temppuja kuin vesilautailussa/kaapelissa.

Vaihteluksi hypyille leijan kanssa voi surffata aaltoa lainelautailun tyyliin.

Extreme lajin leimasta huolimatta leijalautailu on normaaleissa harrastusolosuhteissa ja omien taitojen mukaan harrastaen turvallinen harrastus.

Leijalauta ei kanna leijalautailijaa vaan vedessä harrastettaessa tarvitaan tuulesta ja leijasta vetoa vauhtiin, jossa lauta plaanaa veden pinnalla. Riippuen välineistä jopa 4m/s riittää liikkumiseen suurella leijalla. Foil-laudalla osaava leijalautailija voi mennä vielä kevyemmissäkin tuulissa.

Vaikka leijalautailu on yksilön tai kaveriporukan rento harrastus, jossa haastaa itsensä, on leijalautailussa monipuolisuutensa vuoksi erilaisia kisoja. Kisamuodot ovat freestyle, strapless freestyle, big air, surf ja rata-ajo.

Freestyle-kisassa kilpailijat tekevät erilaisia teknisiä temppuja ns. unhooked/wakestyle tyyliin, kuten vesilautailussa kaapelissa. Tuomarit pisteyttävät temppujen teknisen vaikeuden ja tyylin kuten perusteella. Käytetty lauta on bootseilla kiintästi jaloissa.

Strapless freestyle eroaa freestylestä, että siinä käytetään aaltolautaa, jossa ei ole jalkalenkkejä. Tämän takia temput ovat erilaisia. Kisat ajetaan myös usein aalloissa.

Big airissa kilpailumuotona myös temppujen tekeminen, mutta siinä tärkeimpänä kriteerinä on hyppyjen korkeus (esim. 70% pisteistä) ja sen jälkeen radikaalius ja temppujen vaikeus. Kisat pidetään aina kovissa tuulissa yli 15m/s.

Surf on aalloissa surffaamista kuten lainelautailussa. Pisteet perustuvat tekniikkaan, käännöksiin aallolla ja aallon kokoon.
Rata-ajossa ajetaan rataa kuten purjehduksessa, mutta lautana käytetään foil-lautaa. Rata-ajo on 2024 Olympialaisissa näytöslajina.

Leijahiihto

Leijahiihto (snowkite) on leijalautailun talvimuoto. Sama leija käy myös talvella käytettäväksi. Leijahiihtoon on tehty omia lumilautamalleja, mutta tavallinen rinteeseen tehty lumilauta tai laskettelusukset (sukset, joissa teräksinen kantti) sopivat harrastamiseen.

Leijahiihtää voi samalla leijalla kevyemmässä tuulessa kuin kesällä, koska lumella pääsee liikkeelle pienemmällä voimalla kuin vedessä. Poikkeuksena syvä puuterilumi, jossa tarvitaan vetoa yhtä paljon kuin kesällä vedessä.

Leijahiihtoa voi harrastaa kaikilla tarpeeksi avoimilla lumisilla alueilla, joilla on lupa liikkua. Paikaksi käyvät järvien ja merien jäät ja tunturien puuttomat alueet.

Lumella leijalla liikkumisen perusteet on helpompi oppia koska lumella pysähtyessä ei upota veteen vaan esimerkiksi suksilla seisoessa on helppo lähteä uudestaan liikkeelle.

välineet

Harrastamiseen tarvitaan leija, puomi ja lennätysnarut, trapetsi, lauta tai sukset. Muista välineistä kelluntaliivin ja suojaavan kypärän käyttämistä suositellaan, koska vetoleijat eivät ole leikkikaluja.